Smoelenboek

Wie zijn wij?
 
Jan Hooimeijer
Geboren in: 1953
Functie: oprichter en voorzitter


Actief voor Stichting Papegaai sinds 2003
Eigenaar van 1 papegaai

Waarom ben je gestart met Stichting Papegaai?
De belangrijkste reden voor het oprichten van de stichting was simpelweg omdat er geen organisatie of club was die zich werkelijk interesseerde voor het welzijn, de belangen en de rechten van papegaaien die in gevangenschap worden gehouden. Daarnaast de bizarre situatie dat er massaal papegaaien werden gevangen in de landen van herkomst die onder vogelonvriendelijke omstandigheden werden geïmporteerd en massaal doodgingen. Deze handel was een bedreiging voor soorten in de natuur en het welzijn van de vogels was volledig ondergeschikt aan de commerciële belangen van de handel waarbij de kwekers van papegaaien een dubieuze rol speelden als de belangrijkste afnemers. Kwekers die vervolgens massaal gingen kweken voor de verkoop van jonge papegaaien.

De belangrijkste doelstelling van Stichting Papegaai en vanuit de Adviespraktijk voor Vogels was en is nog steeds het geven van goede informatie over het welzijn, de belangen en de rechten van papegaaien. Vanaf de oprichting is de campagne tegen de import van papegaaien gestart en deze campagne kon in 2007 succesvol worden afgesloten omdat de import van papegaaien in europa werd verboden.

De tweede actie was de campagne tegen handopfok en de handel in baby papegaaien. Deze campagne is in 2009 begonnen en kon succesvol worden afgesloten omdat, dankzij deze campagne, op 1 juli 2014 de Wet Dieren heeft bepaald dat de handopfok bij papegaaien in Nederland is verboden.

De derde actie is in 2014 gestart met een campagne om te komen tot een verbod op het organiseren van vogelmarkten. We hopen deze campagne in 2017 succesvol af te sluiten. De komende jaren gaat de stichting door met benadrukken dat voedingsfouten nog altijd de belangrijkste doodsoorzaak is bij papegaaien en dat gedragsproblemen een belangrijke reden is van welzijnsproblemen.

Een nieuwe campagne is in voorbereiding om onder de aandacht te brengen dat de dierenwinkelsector een bedenkelijke rol speelt op het gebied van de voorlichting, de gezondheid en het welzijn van papegaaien.

Wat zijn jouw taken als vrijwilliger?
Als voorzitter ben ik verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het bestuur, het geven van informatie, het bijscholen en ondersteunen van de vrijwilligers en het verzorgen van workshops en lezingen namens Stichting Papegaai en namens de Adviespraktijk voor Vogels. Daarnaast worden door mij contacten gelegd en onderhouden met andere organisaties en deskundigen.

Wat heb je geleerd als vrijwilliger van Stichting Papegaai?
Het samenwerken met de vrijwilligers is een leerproces waar ik veel van geleerd heb. Ook heb ik geleerd dat het opkomen voor de belangen en het welzijn van papegaaien niet vanzelfsprekend is en hoe je het beste kan omgaan met weerstanden, persoonlijke kritiek en zelfs bedreigingen. Ik heb geleerd dat negatieve reacties veelal een bevestiging zijn dat we als Stichting Papegaai goed bezig zijn.

Kun je wat meer vertellen over jouw eigen papegaaien en parkieten?
Via de Adviespraktijk voor vogels zijn er in de loop van de jaren tal van papegaaien opgenomen vanwege allerlei persoonlijke redenen van de eigenaar. Een deel met de bedoeling om daar een goed tehuis voor te zoeken. Zo zijn er een aantal vogels blijven hangen. Dorus de Geelvoorhoofd amazone is daar een bijzonder voorbeeld van. Een oudere importvogel die symbool staat voor het aanpassingsvermogen van deze vogels onder onnatuurlijke omstandigheden. Een papegaai die laat zien hoe we het verschil kunnen maken t.a.v. de gezondheid, het gedrag en het welzijn. Tegelijkertijd is Dorus een geweldige leermeester geweest waar ik veel van heb geleerd en Dorus heeft zich ontwikkeld tot een mascotte van Stichting Papegaai. Meer informatie is te vinden op de website van de Adviespraktijk voor vogels.
 


Roger Korver

Geboren in: 1980
Functie: Secretaris


Actief voor Stichting Papegaai sinds: 2006
Eigenaar van 3 papegaaien

Waarom ben je vrijwilliger van Stichting Papegaai geworden? En waarom niet voor een andere stichting?
Omdat mijn vriendin Yvonne zich graag wilde inzetten voor Stichting Papegaai (toen nog SPPW) en ik het ongezellig vond om die weekeinden alleen thuis te blijven ben ik met haar mee gegaan. Ik wilde dus in eerste instantie meer op de achtergrond blijven, maar omdat de doelstellingen van de stichting mij erg aanspraken heb ik direct na het eerste evenement toch besloten om mij aan te melden als "echte" vrijwilliger.

Wat zijn jouw taken als vrijwilliger?
Ik ben bestuurslid en als secretaris o.a verantwoordelijk voor allerlei administratieve werkzaamheden. Omdat onze stichting het moet hebben van sponsoring en donateurs probeer ik daarnaast sponsoren te vinden zodat we bv. projecten in het buitenland financieel kunnen steunen. Daarnaast help ik tijdens de evenementen mee met op- en afbouwen van de stand en jungle, geef ik informatie, verzamel ik handtekeningen voor onze petitie en natuurlijk niet te vergeten de blauwe vingers bij de noterij.

Wat heb je geleerd als vrijwilliger van Stichting Papegaai?
Het heeft me laten inzien dat er heel veel verkeerde informatie wordt gegeven over de voeding en het houden van papegaaien en parkieten. Ik heb heel veel geleerd van Jan Hooimeijer, niet alleen over papegaaien en parkieten, maar ook praktische zaken zoals het leren omgaan met "lastige" vragen en situaties.

Kun je wat meer vertellen over jouw eigen papegaaien en parkieten?
Ik heb samen met mijn vriendin Yvonne 3 papegaaien.
Yari de geelwangamazone.
Wij hebben hem overgenomen van een oud vrijwilliger van de Stichting die door privé omstandigheden niet langer voor hem kon zorgen. Zij was al zijn 2de eigenaar, dus wij zijn al zijn 3de eigenaar. Doordat zijn eerste eigenaar hem wel eens een bestraffende tik gegeven heeft, kan hij soms nog onzeker uit de hoek komen. Daarnaast snapt hij af en toe niet dat hij een vogel is, omdat hij met de hand groot gebracht is en dit dus niet van zijn ouders geleerd heeft. Hij is daardoor bv. best bang voor andere vogels, zelfs een parkietje vindt hij eng.

Max de roodbuikpapegaai.
Dit is een hele lieve vogel, die het heerlijk vind om zich te verstoppen. Vaak zit op zijn speelboom en weet je helemaal niet waar hij is. Als je hem dan roept houdt hij zich muisstil en kijkt hij stiekem naar je. Ik denk dat hij zich dan in zichzelf helemaal rot lacht…hahaha.

En onze Loekie de zwartkop Caique
Zij is echt de clown onder het gezelschap, altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Op zondag zet ik altijd de muziek een uur heel hard en dan doet zij heel hard met mij en de muziek mee. Dansen, hoppen en fluiten, niet geheel in het ritme maar dat maakt het alleen maar leuker!
 


Yvonne Heijdra
Geboren in 1979
Functie: Marketing & grafische vormgeving


Actief voor Stichting Papegaai sinds: 2006
Eigenaar van 3 papegaaien

Waarom ben je vrijwilliger van Stichting Papegaai geworden? En waarom niet voor een andere stichting?
Omdat Stichting Papegaai de enige stichting is die zich echt bekommert om het welzijn van parkieten en papegaaien in zowel huiskamer situaties als in het wild. Door goede informatie te geven aan diverse doelgroepen en fondsenwerving te doen voor projecten in het buitenland zet de stichting zich op een breed gebied in. Daarnaast zijn er al aantal zeer belangrijke campagnes met succes afgesloten, zoals het importverbod en het verbod op handopfok en de handel in babypapegaaien.

Wat zijn jouw taken als vrijwilliger?
Ik ben bestuurslid en daarnaast verantwoordelijk voor de marketing en grafische vormgeving. Ik beheer de website, de Facebook en Pinterest pagina en ontwerp alle uitingen, zoals onze folders, flyers en posters. Daarnaast help ik mee tijdens de evenementen, van jungle bewaking tot het geven van informatie aan bezoekers en het verzamelen van handtekeningen voor onze petitie.

Wat heb je geleerd als vrijwilliger van Stichting Papegaai?
Ik heb heel veel geleerd van Jan Hooimeijer, niet alleen over papegaaien en parkieten, maar ook praktische zaken zoals het leren omgaan met "lastige" vragen en situaties.

Kun je wat meer vertellen over jouw eigen papegaaien en parkieten?
Ik heb samen met mijn vriend Roger 3 papegaaien.
Yari de geelwangamazone.
Wij hebben hem overgenomen van een oud vrijwilliger van de Stichting die door privé omstandigheden niet langer voor hem kon zorgen. Zij was al zijn 2de eigenaar, dus wij zijn al zijn 3de eigenaar. Het is een hele lieve vogel met een hele duidelijke lichaamstaal. Als je hem goed kent kun je aan zijn houding heel goed zien in welke stemming hij is. Hij is heel vrolijk en houd van zoemende geluiden zoals de stofzuiger, regen en het geluid van de auto. Dan gaat hij heel hard fluiten en "zingen". Verder vind hij douchen helemaal het einde en gaat dan ook regelmatig op zijn kop hangen om door en door nat te worden. Verder kan hij ook heel lui zijn, Jan Hooimeijer heeft hem al eens een "bankhanger" genoemd. Je moet Yari echt activeren om iets te doen, anders zit hij maar wat te zitten en heeft hij de neiging om te dik te worden. Wij noemen hem dus ook vaker gekscherend "bolle".

Naast Yari hebben wij een roodbuikpapegaai, Max genaamd.
Hij is een heel lief en rustig papegaaitje dat het helaas erg leuk vind om zijn eigen verenpakje te slopen. Het liefst struint hij de hele dag op de grond rond, daar speelt hij met een kralenketting en gaat hij op zoek naar restjes eten die de anderen hebben laten vallen. Meerijden in de auto vind hij het allerleukste, hij zit dan op het puntje van de stok in zijn bench om maar alles te kunnen zien.

En last but not least hebben we nog een zwartkop Caique, Loekie.
Zij is echt de clown onder het gezelschap, altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Zij vind het leuk om te hoppen met twee pootjes tegelijk, gaat op haar rug liggen en hangt vaak met haar snavel aan een touw terwijl zij met haar pootjes met een speeltje "jongleert". Ook schuren op stof (handdoeken, t-shirts, etc.) vindt zij geweldig, zij is eigenlijk meer een aapje met veren.
 

Oscar van Leeuwen
Geboren in 1980
Functie: Media coördinator

Actief voor Stichting Papegaai sinds: Officieel 2010, Officieus 2008
Eigenaar van 1 papegaai
 
 
Waarom ben je vrijwilliger van Stichting Papegaai geworden? En waarom niet voor een andere stichting?
Omdat ik een papegaai heb en daar meer over wil weten, heb ik cursussen gevolgd bij de toenmalige Kliniek voor Vogels (nu Adviespraktijk voor Vogels). Daar hoorde ik van het bestaan van Stichting Papegaai en de doelstellingen spreken mij erg aan.
 
Wat zijn jouw taken als vrijwilliger?
Ik ben bestuurslid en heb meer taken op de achtergrond, zoals het versturen van persberichten en berichten op Social Media en het redigeren/vertalen van teksten. Ook help ik bij het samenstellen van de materialen die op evenementen nodig zijn. Soms ga ik zelf ook naar evenementen toe, maar dat is niet altijd mogelijk.

Wat heb je geleerd als vrijwilliger van Stichting Papegaai?
Als vrijwilliger heb ik geleerd dat de vogels zich fantastisch kunnen aanpassen in verschillende situaties. Ik heb de intelligentie van de vogels nog beter weten waarderen. En helaas heb ik geleerd dat er nog erg veel onwetendheid is bij de mensen. Met de beste bedoelingen kunnen eigenaren op een hele verkeerde manier met de vogels omgaan. Het is dan soms moeilijk om de mensen op hun “fouten"te wijzen, maar inmiddels heb ik geleerd hoe in zo´n geval te handelen.

Kun je wat meer vertellen over jouw eigen papegaaien en parkieten?
Ik heb 1 papegaai
De papegaai die ik heb is een groenvleugel ara genaamd Bodhi. Zij is in 2006 geboren. Bodhi is door haar ouders zelf opgevoed, maar toen wel regelmatig in contact geweest met mensen, honden en katten. Dus toen ze na 3½ maand met mij mee naar huis mocht, was ze al volledig gewend aan mensen. Ook onze hond, een Duitse Dog, was geen enkel probleem voor haar.
Bodhi is een zeer rustige vogel ze mag graag op haar boom zitten en de boel in de gaten houden, uiteraard heeft zij ook regelmatig een momentje waarop ze zich even moet uiten. Vaak doet ze dat door een minuut of 10 hysterisch te lachen. Het volume dat ze daarbij produceert is dusdanig dat de hond dan mee gaat janken omdat het pijn doet aan haar oren.
Gelukkig heeft Bodhi dit soort uitzinnige momenten maar enkele keren per week.
´s Avonds mag ze graag bij me op mijn knie zitten terwijl ik naar films of series kijk, ze komt dan helemaal tot rust en zit te knarsen met haar snavel.
 


Roel Wouters
Geboren in: 1997
Functie: Evenementencoördinator


Actief voor Stichting Papegaai sinds: 2011
Eigenaar van 4 papegaaiachtigen.

Waarom ben je vrijwilliger van Stichting Papegaai geworden? En waarom niet voor een andere stichting?
Er worden naar schatting alleen in Nederland al meer vogels gehouden dan honden en katten samen. Stichting Papegaai is de enige stichting die daadwerkelijk opkomt voor de rechten en belangen van deze grote onderschatte en vergeten groep; papegaaien en parkieten in de avicultuur en in het wild. Door campagnes en deskundigheid proberen wij deze sociaal intelligente dieren een stem te geven. Als bioloog en vogelliefhebber ben ik bijzonder gefascineerd door papegaaien en hun gedrag. Ik zet me dan ook graag in voor het goede werk van Stichting Papegaai.

Wat zijn jouw taken als vrijwilliger?
Als bestuurslid ben ik veranwoordelijk voor de organisatie van evenementen, dit loopt uiteen van congressen, symposia, cursusdagen tot aan open dagen bij dierenartsen, asielen en andere diergeralteerde evenementen (zie de agenda op deze website). Ik ben contactperoon tussen de Stichting, haar vrijwilligers en de diverse organisaties van evenementen. Een grote taak waar ik gelukkig niet geheel alleen voor sta. Ik werk hierin samen met bestuurslid Anja van der Ham.

Wat heb je geleerd als vrijwilliger van Stichting Papegaai?
Vrijwilligerswerk is hoe dan ook een groot leerproces. Niet alleen sociale vaardigheden en communicatieve vaardigheden worden getraind maar zeker in het geval van Stichting Papegaai heb ik door de jaren heen ook veel geleerd over papegaaiengedrag en de welzijnsproblematiek bij papegaaien en parkieten in zowel het wild als in gevangenschap. Als biologiestudent en vogelliefhebber neem ik alles wat ik leer bij de Stichting letterlijk mee de parktijk in; dat beschouw ik als zeer waardevol.

Kun je wat meer vertellen over jouw eigen papegaaien en parkieten?
Ik ben eigenaar van 4 parkieten. Een valkparkiet van 8, een catharinaparkiet van 7, een veelkleurenparkiet van 7 en een groenwangparkiet van 15. Voor hen zorgen is een grote verantwoordelijkheid. Ondanks dat het parkieten zijn kennen ze net zo’n sociale intelligentie en hoge cognitie als papegaaien, dolfijnen, kinderen en daarnaast zijn ze net als papegaaien ook niet gedomesticeerd. Ik zorg dus eigenlijk voor 4 intelligente en wilde dieren onder extreem onnatuurlijke omstandigheden. Dat maakt deze dieren als huisdier dan ook zo bijzonder. 
 


Viola Escherich
Geboren in 1980
Functie: Vrijwilliger


Actief voor Stichting Papegaai sinds: 2003
Eigenaar van 2 papegaaien en 1 valkparkiet

Waarom ben je vrijwilliger van Stichting Papegaai geworden? En waarom niet voor een andere stichting?
Tijdens mijn studie ben ik contact gekomen met een toenmalige vrijwilliger, omdat ik zelf ook papegaaien heb, was ik gelijk enthousiast over wat zij vertelde en heb ik contact opgenomen met de stichting. Destijds waren er geen stichtingen die op deze manier tegen het houden van parkieten en papegaien aankeken en het welzijn van zowel de individuele vogels als de soort in het wild voorop stelden. Verenigingen waren er genoeg, maar meer gericht op het kweken, soortenkennis en vooral gericht op hoe de parkiet of papegaai beter kan produceren of meer kon opleveren voor de mens.

Wat zijn jouw taken als vrijwilliger?
Geïnteresseerden van informatie voorzien, zonodig doorverwijzen als er een specifiek verhaal meer specialisatie vereist. Vooral kennis en enthousiasme delen tijdens de evenementen en beschikbaar zijn. En uiteraard onze actiepunten naar buiten brengen.

Wat heb je geleerd als vrijwilliger van Stichting Papegaai?
Oei, je leert elke keer weer bij. Vooral omgaan met verschillende mensen, de positieve en negatieve feedback/reacties is elke keer een uitdaging. Elke keer als je met iemand in gesprek bent is een nieuwe ervaring en elke situatie vereist een persoonlijke aanpak.

Kun je wat meer vertellen over jouw eigen papegaaien en parkieten?
Zelf heb ik drie papegaaien. Een grijze roodstaart genaamd Jaco heb ik 2010 overgenomen van iemand die net een baby had gekregen en het niet samen aankon. Jaco is rond de 40 jaar, Ik ben de 3de of 4de eigenaar inmiddels. Jaco is nieuwsgierig en wil zich overal mee bemoeien. In tegenstelling wat veel mensen denken over grijze roodstaarten praat Jaco niet. Deuntjes fluiten doet ie echter wel.

Ka´tje is een bonte boer van 19 jaar. Ik heb haar overgenomen met 4 maanden oud, de toenmalige eigenaar had een kaketoe erbij genomen en het ging niet goed samen, dus Ka moest weg. Ze is duidelijk een handopfok papegaai met alle gevolgen van dien. Super gericht op mensen en vooral mij, speelt niet met andere papegaaien en gaat ze liever uit de weg. Lekker bijdehand en eigenwijs en dol op alles wat eetbaar is.

En dan Loebas een valkparkiet van bijna 30 die ik in 2006 heb geadopteerd. Vorig jaar heeft hij een ongelukje gehad waardoor hij nu nog maar een pootje heeft. Hij gaat er super goed mee om en is nog even vrolijk en ondernemend als ervoor.

Het is werkelijk ongelooflijk wat voor een aanpassingsvermogen papegaaien hebben, de intelligentie die ze hebben en de sociale vaardigheden. Geen wonder dat mensen in de ban raken van deze diersoort. Het is alleen jammer dat de eerste reactie die de mens heeft als ze iets interessants zien “hebben, hebben, hebben" is.
 
Dirk Backman
Vrijwilliger

 
Chantal De Renneville
Vrijwilliger

 

Demi Bon
Geboren in 1996
Functie: Vrijwilliger

Actief voor Stichting Papegaai sinds: 2015
Eigenaar van 1 pyrrhura, groenwangparkiet
 
Waarom ben je vrijwilliger van Stichting Papegaai geworden? En waarom niet voor een andere stichting?
Mijn vriend heeft zelf vier papegaaiachtigen. Ik hoorde steeds al verhalen over (zijn) parkieten en papegaaien en ze begonnen mij steeds meer te interesseren. Op een gegeven moment namen we een pyrrhura van iemand over en zij kwam bij mij thuis te wonen. Toen vond ik dat het tijd was om me echt goed in parkieten en papegaaien te gaan verdiepen door onder andere de cursus “Houden van papegaaien en parkieten” te gaan doen. Daarnaast wilde ik aan andere mensen graag vertellen hoe fascinerend deze diertjes zijn en daarom ben ik vrijwilliger geworden.

Wat zijn jouw taken als vrijwilliger?
Tijdens een evenement help ik met op- en afbouwen van de stand. Op het evenement zelf haal ik handtekeningen op voor de dan lopende petitieactie en voorzie ik mensen graag van informatie over parkieten en papegaaien. Waar nodig verwijs ik deze mensen door naar onze papegaaiengedragsdeskunige.

Wat heb je geleerd als vrijwilliger van Stichting Papegaai?
Ik heb ontzettend veel geleerd over parkieten en papegaaien en leer ieder evenement weer meer bij. Parkieten en papegaaien zijn ontzettend intelligente dieren. Ik heb onder andere geleerd hoe je je respectvol op moet stellen naar parkieten en papegaaien, hoe je de meeste gedragsproblemen kan voorkomen/oplossen en nog heel veel meer.

Kun je wat meer vertellen over jouw eigen papegaaien en parkieten?
Ik heb een pyrrhura, groenwangparkiet genaamd Kaia en zij is geboren in 2004. Ik heb haar sinds juni 2014. Ze is van een man overgenomen die er vanaf wilde. Hij had haar zelf ook weer via via en ik weet dus verder niet veel van haar verleden.
In de tijd dat Kaia nu bij mij is zie ik haar iedere dag mooier en zelfverzekerder worden. Ik neem haar overal mee naartoe; van thuis naar studentenkamer, naar de speeltuin buiten en zo naar nog veel meer plekken. Ook gaat ze regelmatig samen met mij onder de douche, maar het grootste gedeelte van de dag zit ze lekker op haar speelboom wc-rolletjes en speeltjes te slopen. 
 


Monique van Bodengraven
Geboren in: 1969
Functie: Vrijwilliger


Actief voor Stichting Papegaai sinds: 2006/2007
Eigenaar van 1 parkiet, 1 papegaai en 1 agapornis

Waarom ben je vrijwilliger van Stichting Papegaai geworden? En waarom niet voor een andere stichting?
Ik ben tijdens een event benaderd om dit te gaan doen omdat wij zelf vogels hebben. Waar deze stichting voor staat kan ik mij heel goed in vinden en kan dat ook overbrengen. Dat heb ik bij andere stichtingen niet.

Wat zijn jouw taken als vrijwilliger?
O.a. goede informatie geven aan andere geïnteresseerde ook tijdens een evenement, tijdens een evenement waar je ingepland staat dat zo goed mogelijk doen en uitdragen. Handtekeningen verzamelen en het goede voorbeeld zelf geven.

Wat heb je geleerd als vrijwilliger van Stichting Papegaai?
Te veel om op te noemen maar zeker verantwoord omgaan met je vogels.

Kun je wat meer vertellen over de jouw eigen papegaaien en parkieten?
Ik heb drie vogels. De eerste die in huis kwam is Arie, onze groene aratinga. Arie is een grote parkietsoort. Hij is altijd aanwezig en dat ligt aan zijn soort. Arie is van 2003. In de natuur laten zij altijd weten waar zij zich bevinden. Met Arie kan ook veel lachen. Hij is een clown en haalt vaak ondeugende dingen uit maar is makkelijk hanteerbaar. Arie stapt bijvoorbeeld makkelijk op. Hij is alleen niet zo makkelijk te verleiden om wat anders te eten wat hij niet kent. Schud dan echt met zijn hoofd nee dat wil ik niet en neemt het dan ook echt niet.

Sascha is de tweede vogel die bij ons is gekomen. Zij was al 8 jaar en zag er niet uit. Je zag haar kleuren niet eens. Sascha is een edel papegaai, pop en zij is van 1996. Nu kun je haar kleuren wel zien. Helaas is Sascha een hand opfok vogel met een plukprobleem. Zij is per toeval bij ons terecht gekomen. Sascha is een hele lieve vogel en is graag ondernemend. Loopt graag als een hondje achter je aan om te zien wat je aan het doen bent. Als je bloembollen plant in haar buurt haalt zij ze er weer uit totdat er grond overheen is. Hahaha blijf je lekker bezig.

Japie onze agapornide is vanaf zijn 4e jaar bij ons, ook per toeval. Japie is van 2001. Japie is erg ondernemend en onderzoekend. Als hij in de vogeljungle op een evenement is moet ik extra waarschuwen om goed op Japie te letten omdat hij heel de jungle van links naar rechts en van boven naar beneden onderzoekt. Heeft hij dit gezien dat wil hij op de grond verder gaan onderzoeken. Druk baasje hahaha. Japie is nergens bang voor en is onverstoorbaar. Steekt men bijvoorbeeld tijdens oud jaar veel vuurwerk af, Japie gaat gewoon door met hetgene waar hij mee bezig is. De andere twee van mij doen dat dus niet.
 
Esmee van Leeuwen
Vrijwilliger

 
Mardou van Leuven
Vrijwilliger