Actueel

 • Vraag: Is het Coronavirus een risico voor papegaaien?

  Vraag: Is het Coronavirus een risico voor papegaaien?

  Antwoord:
  Er is geen enkele reden voor om bang te zijn voor het risico dat het Covid19 virus een risico is voor papegaaien/parkieten.

  Lees meer
 • Bestuurslid Roel Wouters op NPO Radio 1

  Bestuurslid Roel Wouters op NPO Radio 1

  Afgelopen maandagochtend tussen 02.00 en 03.00 was ons bestuurslid Roel Wouters te horen op NPO Radio 1 in het wetenschapsprogramma Focus. U kunt het radiofragment via deze link terugluisteren en -zien.

  Lees meer
 • Veroordeelde vogelsmokkelaar prominent aanwezig op Vogelmarkt Zwolle

  Veroordeelde vogelsmokkelaar prominent aanwezig op Vogelmarkt Zwolle

  Op 21 september 2019 vond de internationale vogelmarkt in de IJsselhallen te Zwolle. Deze editie van de vogelmarkt werd gekenmerkt door de nadrukkelijke aanwezigheid van Tony Silva, wereldberoemd internationaal en illegaal vogelsmokkelaar. Hij was aanwezig ter promotie van zijn nieuwe boek over ara‘s.

  Lees meer
 • Symposium Vogelgeneeskunde i.s.m. Archaeopteryx

  Symposium Vogelgeneeskunde i.s.m. Archaeopteryx

  Op zaterdag 18 mei organiseert Adviespraktijk voor Vogels i.s.m. Veterinaire Studievereniging Archaeopteryx een Symposium Vogelgeneeskunde. Dit symposium is erop gericht om studenten diergeneeskunde, dierenartsen, dierenartsassistenten en andere belangstellenden zoals eigenaren en kwekers van papegaaien meer te leren over het welzijn en de gezondheid van papegaaien/parkieten in gevangenschap en de rol en mogelijkheden als (vogel)dierenarts.

  Lees meer
 • De overheid faciliteerde zaterdag 27 oktober in Assen opnieuw de grootste illegale internationale vogelmarkt in Europa

  De overheid faciliteerde zaterdag 27 oktober in Assen opnieuw de grootste illegale internationale vogelmarkt in Europa

  Handelaren vanuit heel Europa komen met vogels in busjes, aanhangwagens en kofferbakken naar Nederland voor de handel in vogels. Handelaren komen uit o.a. Italië, Hongarije, Polen naar Nederland voor de grootste illegale internationale vogelmarkt in Europa. Deze internationale handel is per definitie illegaal omdat ongecontroleerd besmettelijke ziektes worden verspreid vanuit Nederland door heel Europa. Dat er ook vogels verhandeld worden, besmet met papegaaienziekte als aangifteplichtige ziekte, is bekend. Het is beschreven in een rapport van de Nederlanse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) waarbij wordt aangegeven dat er een grote kans is op besmettingen bij de mens via deze vogelmarkten. De NVWA komt kijken, drinkt een kop koffie en gedoogd een situatie die feitelijk niet kan in de wetenschap dat de kans 100% is dat via deze handel papegaaienziekte in Europa/Nederland wordt verspreid , mensen worden besmet met papegaaienziekte en daar aan kunnen doodgaan.

  Lees meer
 • CITES en het inbrengen van een microchip bij papegaaien

  Soorten die beschouwd worden als bedreigd in het voortbestaan in de natuur worden via internationale CITES regelgeving beschermd door een verbod op de vangst en de handel. Deze vogels mogen uitsluitend in gevangenschap worden gehouden en gekocht als de eigenaar beschikt over een CITES document waarop de gegevens van de vogel zijn geregistreerd.

  De problematiek van het inbrengen van een transponder bij papegaaien is actueel vanwege de nieuwe CITES regelgeving waarbij De Grijze roodstaartpapegaai en de Timneh in december 2016 toegevoegd zijn aan Lijst 1 en Appendix A. Daarmee zijn deze soorten officieel aangemerkt als ernstig bedreigd in de natuur.

  De nieuwe status maakt dat elke eigenaar van een Grijze roodstaart of Timneh per 1 februari 2017 moet kunnen aantonen dat de papegaai legaal in bezit is en dat een Grijze roodstaart of een Timneh alleen mag worden gekocht als de eigenaar beschikt over een CITES document waarop de vogel is geregistreerd en geïdentificeerd.

  Lees meer
 • Stichting Papegaai in MijnGeheim

  Stichting Papegaai in MijnGeheim

  Onlangs werden wij door de redactie van MijnGeheim benaderd voor een interview t.b.v. de rubriek "dierbaar". In deze rubriek wordt aandacht besteedt aan de bijzondere band tussen mens en dier.

  Uiteraard wilden wij graag meewerken en meer vertellen over hoe het is om vogels als huisdier te houden. Daarom heeft Yvonne (een van onze bestuursleden) verteld over haar vogels Yari, Loekie en Max. Klik hier om het hele artikel te lezen.

 • Voorzitter van Stichting Papegaai undercover

  Voorzitter van Stichting Papegaai undercover

  Om onze campagne tegen de vogelmarkten kracht bij te zetten ging onze voorzitter Jan Hooimeijer zaterdag 24 oktober undercover naar de vogelmarkt in de TT Hallen te Assen. Samen met een documentaire maker heeft hij de misstanden welke zich tijdens vogelmarkten voordoen weten vast te leggen. De beelden die zij hierbij gemaakt hebben zullen binnenkort in een mini documentaire te zien zijn.

  Lees meer
 • Geslaagde campagne: Import verbod

  Actie tegen import van en de handel in papegaaien en parkieten die gevangen werden in de landen van herkomst.

  Lees meer