Address
304 North Cardinal
St. Dorchester Center, MA 02124

Work Hours
Monday to Friday: 7AM - 7PM
Weekend: 10AM - 5PM

Is het Coronavirus een risico voor papegaaien?

Kort antwoord: Er is geen enkele reden voor om bang te zijn voor het risico dat het Covid19 virus een risico is voor papegaaien/parkieten.

Virussen zijn in het algemeen zeer soort specifiek. Zo veroorzaakt het pokkenvirus van de kanarie geen pokken bij duiven, kippen of koolmezen. Zo veroorzaakt het pokkenvirus van duiven geen pokken bij kanaries enz.

Dezelfde vragen/discussie speelden bij de uitbraak van het vogelgriepvirus waarbij eigenaren van papegaaien niet meer met de papegaaien naar buiten durfden of zelfs het raam niet open deden uit angst voor

een besmetting. Kijkend naar het Coronavirus hebben we al vele tientallen jaren te maken met het Coronavirus bij kippen als oorzaak van Infectieuze Bronchitis. Zo is er ook het katten Coronavirus, honden Coronavirus en het paarden-Coronavirus.

Geen enkele reden dus om er bang voor te zijn dat papegaaien ziek worden van het kippen Coronavirus of van het Covid19 virus.Het Circovirus als veroorzaker van het bekende Snavel-en Veerrotziekte is een ander Circovirus dan het duiven-circovirus, anders dan het kanarie-circovirus, anders dan het varkenscircovirus enz.

Kenmerkend bij virusinfecties is dat virussen heel selectief kunnen zijn binnen de doelgroep.

Dat zien we nu ook met het Covid19 virus waarbij het vooral gaat om kwetsbare ouderen, mensen met sterk overgewicht en mensen met een duidelijk verminderde weerstand. Dat er daarbij altijd uitzonderingen zijn die de regel bevestigen zien we nu ook bij het Covid19 virus als een “gezonde” jongeman van 26 jaar op de intensive care terecht komt met een Coronabesmetting. Kinderen jonger dan 12 jaar ontwikkelen geen problemen, terwijl er ook weer specifieke virusinfecties zijn waarbij juist jonge dieren/kinderen gevoelig zijn en niet de volwassenen.

Er is dan ook een grote variatie aan virusinfecties met een grote variatie aan (specifieke) doelgroepen, ziektebeelden en verspreiding.

Voor meer informatie:

Adviespraktijk voor Vogels

Drs. Jan Hooimeijer DVM RPBC, Vogeldierenarts (em. ret.)

Papegaaiengedragstherapeut

Schoolstraat 7 A 7941 CA Meppel

info@vogeladvies.nl

www.adviespraktijkvoorvogels.nl